Septische put of beerput ledigen in Schaarbeek?

Wilt u uw septische put of beerput laten ledigen door een ruimdienst uit Schaarbeek? Een huis genereert heel wat afvalwater. Dit moet ergens naartoe. Omdat niet alle woningen een rechtstreekse aansluiting hebben op een rioolwaterzuiveringsstation, heeft men de septische put en beerput uitgevonden. Handig! Maar ook deze vragen onderhoud. Laat uw put regelmatig ledigen, reinigen, ruimen, en voorkom zo dat uw lavabo niet meer doorloopt. Ga niet zelf aan de slag, maar laat dit hachelijke klusje over aan een professional werkzaam in Schaarbeek.


Nu hoor ik u al denken: Hoe vaak moet men een ruimdienst inschakelen? Wat is de gemiddelde prijs? Ondanks dat het niet goedkoop is, is het regelmatig laten ledigen een investering; zo voorkomt u dat u een ontstoppingsdienst moet inschakelen.


Navigeer snel op deze pagina

Verwarring in termgebruik beerput en septische put

De termen worden vaak lukraak door elkaar gebruikt, maar is er daadwerkelijk een verschil? Het antwoord luidt volmondig: ja. Een septische put en beerput zijn niet helemaal hetzelfde. Hieronder verklaren we de verschillen nader. In Vlaanderen spreekt men vaak over een beerput, terwijl eigenlijk de septische put bedoeld wordt. Verifieer dus eerst welke van de twee u precies bedoelt, voordat u informatie opzoekt over het ledigen en reinigen ervan. Ook de prijzen verschillen.

Wat is een beerput?

Het is simpelweg een gat in de grond waar de afvalresten van het toilet in verzameld worden. Soms wordt dit gat ingemetseld, maar dat is niet altijd het geval. Wel beschikt iedere beerput over een deksel. Dit zorgt ervoor dat de stank beperkt blijft. De afvalresten van het toilet gaan rechtstreeks naar de put. In tegenstelling tot een septische put, is er geen aansluiting met de riolering. Er zijn bepaalde bacteriën in het afvalwater aanwezig die ervoor zorgen dat het afval wordt afgebroken. Desondanks is het noodzakelijk op tijd en stond de put te laten leegmaken en ruimen door een professionele ruimdienst.


septische put ledigen Schaarbeek

Wat is het verschil tussen een beerput en septische put?

Vaak spreekt men in Schaarbeek over de beerput, terwijl eigenlijk de septische put bedoeld wordt. Dat betekent dat er meer verschillen zijn dan enkel het woord. We overlopen ze even.

Een septische put is evenzeer een reservoir en opvang voor afvalresten. Behalve de resten van uw toilet, komt ook het zogenaamde huishoudelijk water hier terecht, zoals het water van de gootsteen en uw douche. In tegenstelling tot een gewone beerput, is deze aangesloten op de afvoerleidingen. De afvalresten worden zo vloeibaar mogelijk gemaakt en gefilterd alvorens ze richting het riool gaan. Omdat dit niet het geval is bij een beerput, duurt de afbraak daar langer.

Hoe gaat het ledigen en reinigen in zijn werk?


De afvalresten van de afgelopen jaren stapelen zich op. Daarom laat u de put best af en toe leegmaken. Indien u dit nalaat, kan de put dichtslibben en verstoppen. Dit merkt u aan de toilet en lavabo die na een tijdje niet goed meer doorspoelen. Het is dus belangrijk om uw septische put of beerput op tijd en stond te laten ledigen en reinigen door een ruimdienst uit Schaarbeek. Zij gaan de opgestapelde vaste materie op een professionele manier ruimen. Veel firma’s dienen deze ruimdiensten aan. Het is van groot belang een betrouwbare speler te kiezen. Na het ledigen ontvangt u een attest, het bewijs dat de vuiligheid naar een rioolwaterzuiveringsinstallatie wordt gebracht.

beerput ledigen Schaarbeek

Wanneer en hoe vaak een beerput ledigen in Schaarbeek?

Om de noodzakelijke tussenkomst van een ontstoppingsdienst te vermijden, laat u de put best op tijd en stond ledigen. Maar wanneer en hoe vaak is dat dan, op tijd en stond? Om een optimale werking te bewerkstelligen, komt er best om de twee jaar een ruimdienst langs. Zo bent u er zeker van dat al de overgebleven afvalresten verwijderd worden.

En, hoe zit dat met een septische put ledigen in Schaarbeek?

Een septische put heeft een grotere capaciteit. De afvalresten worden sneller verwerkt. Daarom volstaat het om de ruimdienst om de vier à zes jaar in te schakelen. Indien u merkt dat de lavabo niet vlot meer doorstroomt, is het noodzakelijk een ontstoppingsdienst in Schaarbeek te bellen. Vergeet bovendien niet dat de hoeveelheid mensen die gebruik maken van de septische put, uiteraard ook een invloed heeft op de frequentie. Indien acht mensen gebruik maken van de put, zal hij sneller vol zijn dan wanneer u de enige gebruiker bent.

Is een septische put verplicht?

Niet altijd. Dit is afhankelijk van de gemeente en straat in Schaarbeek waar u woont. Zo bestaat er ook de mogelijkheid om het afvalwater van uw huishouden rechtstreeks via de riolering te laten afvloeien. Het zoneringsplan bepaalt of u hier een aansluiting op hebt of niet. Indien er plannen zijn om een riolering te plaatsen, maar deze nog niet werden uitgevoerd, moet u uw afvalwater verplicht lozen via een put. Op www.vmm.be kunt u meer informatie vinden of en waar u zelf afvalwater moet zuiveren.

Putrenovatie in Schaarbeek, hoe weet u of het nodig is?


Hangt er een onaangename geur in uw huis? Dit kan wel eens aan de beerput liggen. Misschien is het tijd de put te laten ledigen en reinigen, of kan een ontstoppingsdienst soelaas bieden. Er kan echter ook meer aan de hand zijn. Denk maar aan scheuren en lekken, waardoor het afvalwater wegsijpelt en een stank verspreidt. U herkent dit aan het lage waterniveau in de septische put, de stank in uw huis, het lekkende water en/of afbrokkelend cement in de put zelf. In dit geval bent u aangewezen op een putrenovatie.

Hoe gaat een putrenovatie in zijn werk?

Begin er niet zelf aan. Dit karwei laat u best over aan gespecialiseerde vakmannen. Zij gaan de septische put in Schaarbeek betreden conform de geldende veiligheidsregels. Ze zullen de scheuren en barsten detecteren en lijmen met verschillende coating- en mortelproducten. Om dit te realiseren, zullen ze eerst de put leegmaken, ruimen en reinigen. Pas daarna komt de coating in beeld. Het wordt gelijkmatig aangebracht op de wanden, bodem en plafond van uw put. Dit zorgt ervoor dat hij in de toekomst waterdicht blijft. In sommige gevallen wordt er ook een nieuw, geurdicht deksel voorzien.


ruimdienst Schaarbeek

Nieuw beerput of septische put plaatsen in Schaarbeek

Wie een huis bouwt, denkt natuurlijk niet meteen aan het afvalwater van zijn of haar toilet. Toch moet dat ook ergens naartoe. En wie geen rechtstreekse aansluiting heeft op het rioolwaterzuiveringsinstallatie, moet verplicht een beerput of septische put plaatsen. Houd hierbij rekening met het volume. Het aantal mensen met wie u samenwoont, en dus gebruik maakt van de voorziening, bepaalt mee het volume. Hoe meer mensen, hoe groter de put moet zijn. Daarna moet u ook keuzes maken over het materiaal: beton of kunststof? Een betonnen variant is zwaarder, maar vaak goedkoper.

Inzicht in de prijzen

Een septische put of beerput is helaas noodzakelijk, en in sommige gevallen verplicht. Er bestaat geen goedkoop alternatief waarin u de afvalresten van uw lavabo, douche en toilet kunt opvangen. Informeer u goed naar de prijzen. Hoeveel kost het om een beerput te laten ledigen? En wat is de gemiddelde prijs van een putrenovatie? We beantwoorden de vragen hieronder. Vergeet niet telkens de diensten van verschillende firma’s en leveranciers te vergelijken. Zo verkrijgt u het beste inzicht in de prijzen voor het leegmaken en herstellen van uw put.

Prijs beerput of septische put ruimen

Merkt u een geurtje op? Tijd om de put te laten ledigen en reinigen. Dit kost gemiddeld tussen de €100,- en €300,-. De prijs van de ruimdienst is afhankelijk van het formaat van uw put en de eventuele werkzaamheden.

Prijs septische put herstellen

Een putrenovatie is niet goedkoop. Toch kan u dit best niet uitstellen. Het water lekt uit de barsten en zal een onaangename stank in uw huis verspreiden. Ga er dus van uit dat u minstens €3.000,- betaalt (inclusief btw en plaatsing) voor het laten herstellen van uw put. Hier geldt de regel: hoe groter, hoe goedkoper de werkzaamheden zullen zijn per 1.000 liter. Er bestaat dus geen vaste prijs voor het herstellen.

Prijs nieuwe septische put/beerput plaatsen

De kostprijs voor het plaatsen van een nieuwe beerput of septische put is afhankelijk van het volume en materiaal. Een exemplaar in beton, van 1.500 liter, kost gemiddeld €200,-. De prijs van een kunststoffen alternatief is vaak duurder en kost u gemiddeld €350,-. Houdt er rekening mee dat het bedrijf mogelijks extra kosten aanrekent voor het plaatsen zelf. Desondanks zijn er verschillen in de prijzen, afhankelijk van leverancier tot leverancier. Maak daarom een slimme vergelijking.


beerput ruimen

Kom in contact met een ruimdienst uit Schaarbeek

Een septische put laat u niet iedere dag plaatsen. Het is een belangrijke aankoop die wellicht de rest van uw leven moet dienen. Ga daarom niet over één nacht ijs. Vraag een correcte prijs op maat van uw situatie bij een ruimingsdienst uit Schaarbeek.


Brussels Hoofdstedelijk Gewest

Gemeente: Schaarbeek
Wijken: Noordwijk, Brabantwijk, Haachtse Steenweg, Colignon, Schaarbeek station, Helmet, Terdelt, Josaphatpark, Josaphat station, Joshaphat, Dailly, Reyers, Plasky, Tervurense Poort en Georges Henri
Website van de gemeente Schaarbeek
Aangrenzende Buur(deel)gemeenten: Brussel, Evere, Sint-Lambrechts-Woluwe, Etterbeek en Sint-Joost-ten-Node


Dankzij een groot netwerk van firma’s bieden wij ruimdiensten aan door de hele provincie

Brussel | Schaarbeek | Anderlecht | Sint-Jans-Molenbeek | Elsene | Ukkel | Laken | Vorst | Sint-Lambrechts-Woluwe | Jette | Sint-Gilles | Etterbeek | Sint-Pieters-Woluwe | Neder-Over-Heembeek